Tvoja prava i pravna podrška

Izdvojeno Objavljeno 1.02.2010. Nema komentara

Iskorak se aktivno bavi javnim zagovaranjem za suzbijanje svih oblika diskriminacije po osnovi spolne orijentacije ili rodnog identiteta te je u praksi pružanja direktne pravne zaštite gejevima, lezbijkama, biseksualnim i transrodnim osobama stekao značajno iskustvo u suzbijanju diskriminacije kao visoko prevalentne društvene pojave čiji je najprominentniji značaj izolacija seksualnih i rodnih manjina iz društva i njihova socijalna marginalizacija.

S obzirom da je osnovan prije no što je hrvatsko zakonodavstvo započelo sa afirmativnim promjenama u smjeru kreiranja i provedbe politika suzbijanja diskriminacije, Iskorak je imao prilike upoznati se sa razvojem hrvatskog zakonodavstva, pri čemu kao pozitivne promjene svakako ističe zakonsko prepoznavanje istospolnih zajednica te donošenje Zakona o ravnopravnosti spolova iz 2003. godine, usvajanje definicije zločina iz mržnje u kaznenom zakonodavstvu iz 2006. godine te svakako usvajanje Zakona o suzbijanju diskriminacije koji je na snagu stupio 01. siječnja 2009. godine.

I dok još uvijek ostaje učiniti značajne zakonodavne promjene u smislu proširivanja prava u istospolnim zajednicama – izjednačavanje prava istospolnih i bračnih partnera te ujednačavanje primjene obiteljskog zakonodavstva, Iskorak ističe da je doista značajan pomak u određivanju učinkovitih mehanizama zaštite od diskriminacije, a u skladu sa duhom zakonodavstva Europske unije, učinjen upravo donošenjem Zakona o suzbijanju diskriminacije.

U kontekstu buduće primjene novih zakonskih propisa, Iskorak naglašava svoje kontinuirano usmjerenje prema suzbijanju svih oblika diskriminacije protiv seksualnih i rodnih manjina ističući trajni angažman namijenjen upravo postizanju potpune društvene jednakosti za sve građane u Republici Hrvatskoj.Nema odgovora na temu “Tvoja prava i pravna podrška”.

Ostavi svoj odgovor

Translate to other languages...