O nama

Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina je nevladina udruga osnovana 12. siječnja 2002. s ciljem zalaganja protiv svih oblika diskriminacije i stigmatizacije seksualnih i rodnih manjina kao i njihovu participaciju u društvu kao jednakopravnih građana i građanki Republike Hrvatske. Bili smo pioniri u Hrvatskoj u borbi za prava LGBT osoba, a ponosimo se činjenicom da se u našem udruženju okupljaju ljudi kojima nije bitno pitanje različitosti u seksualnosti, već ciljevi koje želimo zajedničkim naporima ostvariti. Tako u našem udruženju sudjeluju i heteroseksualne osobe koje smatraju da nasilje nad LGBT osobama je nasilje nad čitavim društvom, a ne samo nad tim dijelom populacije.

Vizija
Naša vizija je budućnost u kojoj su ostvarene sve potrebe seksualnih i rodnih manjina.

Misija
Iskorak je neprofitna nevladina organizacija koja djeluje sukladno potrebama seksualnih i rodnih manjina kroz svoje javno zagovaračke, medijske, društveno-kulturne i zdravstvene programe. Zalažemo se za vrijednosti civilnog društva poput individualnih sloboda, nenasilja, ravnopravnosti, pravednosti, tolerancije i prihvaćanja različitosti, humanizma i ljubavi.

Ciljevi Iskoraka su:

  • Unaprijeđenje zakonskih okvira za zaštitu prava LGBTQ (homoseksualnih osoba – lezbijke i gejevi, biseksualne, transrodne i queer osobe – u daljnjem tekstu LGBTQ) osoba i njegove provedbe
  • Unaprijeđenje pristupa zdravstenim uslugama LGBTQ osobama
  • Unaprijeđenje obrazovanja koje uvažava LGBTQ identitet
  • Povećanje društveno-socijalne uključenosti LGBTQ osoba
  • Usmjerenim aktivnostima izgraditi kulturno-društvenu infrastrukturu za LGBTQ zajednicu
Translate to other languages...