Program

U ovom trenutku Iskorak ima pet programa:

  • Pravne perspektive
  • Izdavaštvo
  • Savjetovanje i edukacija
  • Zdravstvo
  • ProQreativa – kulturni program

1. Pravne perspektive

Program Pravne perspektive homoseksualnih osoba u Republici Hrvatskoj ima za ciljeve analizirati trenutna zakonska rješenje koja se tiču statusa, položaja i prava homoseksualnih osoba u Hrvatskoj, detektirati diskriminatorne odredbe u tim rješenjima, te uz analizu kriterija pridruživanja EU i međunarodnih dokumenata (EU; Vijeće Evrope, UN) izraditi prijedloge zakonskih rješenja kojima bi se ukinula diskriminacija seksualnih manjina u Hrvatskoj. Izrađeni prijedlozi predstaviti će se državnim zakonodavnim tijelima i Hrvatskoj javnosti putem javnih tribina, konferencija za tisak i sl.

Uz radu na prijedlozima zakona, program obuhvaća i sastavljanje izvještaja o statusu seksualnih i rodnih manjina u Hrvatskoj koji će sadržavati sve pomake i sve probleme koji se tiču seksualnih manjina. Cilj je i pružiti putem savjetovališta direktnu zaštitu osobama koje su žrtve nasilja ili diskriminacije zbog svoje seksualne orijentacije. Ovaj program imati će za rezultate poboljšanje pravnog statusa seksualnih manjina u Hrvatskoj.

2. Izdavaštvo

Ovaj program se pretežno bavi aktivnostima na izdavačkom području.
Do sada najveći uspjeh je ipak ostvaren na području interneta gdje preko projekta “Iskorak online” ostvarujemo najveći doticaj s LGBTIQ zajednicom. Projekt “Iskorak online” uključuje stranicu www.gay.hr – najveći hrvatski queer portal. Prateći viziju i ideale Iskoraka, gay.hr je mjesto gdje se okupljaju pripadnici gay populacije s područja Republike Hrvatske i šire. Site je privukao i zaintrigirao i određen broj čitatelja/ica, odnosno članova/ica foruma heteroseksualne orijentacije čime je potvrđena provedba načela tolerancije, razumijevanja i prijateljstva. Kako se većina gay osoba još nalazi u anonimnosti, ovo im je jedino mjesto gdje mogu pridonijeti borbi za svoja prava (koja nemaju). Redovitom komunikacijom s predstavnicima/ama Iskoraka; raspravama i prijedlozima svatko može iznijeti svoje ideje što uvelike može usmjeravati rad Iskoraka, odnosno uvelike pomagati u planiranju i realizaciji programa.

Putem internet stranice www.savjetovaliste.com korisnici se također mogu upoznati sa svojim pravima, dobiti potrebnu pomoć i savjete, koje zbog anonimnosti nisu u stanju pribaviti uobičajenim putevima.
Treći veiliki medij kojeg izdajemo u suradnji s nacionalnim partnerima u prevenciji HIV/AIDS-a je www.aids.hr na kojem možete pronaći sve relevantne informacije o HIV/AIDS-u u Hrvatskoj ali i šire.
U pripremi je također izdavanje I drugih publikacija: knjiga, brošura I sličnih edukativnih materijala.

3. Savjetovanje i edukacija

Uzimajući u obzir specifičnost LGBTIQ populacije, ali i iskustva drugih organizacija i udruga, u sklopu Iskoraka je pokrenut program Savjetovanja i edukacije. Program koji uz psihološku pomoć pruža i medicinsku i pravnu pomoć uz aktivnosti izrade radionica i educiranja, sa ciljem pružanja stručne pomoći osobama kojima je ista neophodna, kao i kvalitetnog rada za dobrobit cijele LGBTIQ populacije na području Republike Hrvatske.
Uz navedene aktivnosti, pokrenut je i Iskorak SOS besplatna telefonska linija podrške i informacija za LGBTIQ osobe. Broj SOS linije je 0800 444 004 i radi svakim radnim danom.

4. Zdravstvo

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od 1986. do 2002. od ukupnog broja osoba oboljelih od HIV/AIDS-a, čak 47,1% su homoseksualnog ili biseksualnog usmjerenja.
Homoseksualna transmisija je otpočetka dominantan put prijenosa infekcije u Hrvatskoj, za što je ponajprije zaslužan relativno visok udio homoseksualaca među zaraženima u Zagrebu. U Zagrebu je uočena i autohtona transmisija infekcije HIV-om, dok su u drugim dijelovima zemlje homoseksualci inficirani u inozemstvu. Prema istim podacima, godišnje se inficira oko 10 do 13 novih homoseksualaca.
Kako bi se suzbila epidemija širih razmjera, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi pokrenula je program Unapređivanje borbe protiv HIV/AIDS-a u Hrvatskoj. U sklopu tog projekta, Iskorak je pokrenuo program Prevencija HIV/AIDS-a među muškarcima koji imaju odnose s muškarcima – STOP-MSM-AIDS. Program je počeo 1. listopada 2003.

5. ProQreativa – Kulturni program

Ovaj program je usmjeren afirmiranju LGBTIQ populacije i njihovih simpatizera. Ako ste neafirmirani queer umjetnik, članovi tima će se pobrinuti da se afirmirate. Cilj ovog programa je pokrenut stvaralaštvo, kreativnost, integraciju te afirmaciju LGBTIQ osoba u društvu. Društvena aktivnost je važan aspekt međuljudskih odnosa. Zainteresirani se potiču na stvaranje novih ideja, događanja, kulturnog uzdizanja, afirmiranja LGBTIQ književnosti i općenito LGBTIQ produkcije u bilo kojem smislu.
Unutar programa započeli smo od 2009. Godine organizirati „Coming out fest“ u desetom mjesecu kako bismo obilježili međunarodni dan „iskoraka“ (Coming out = iskorak, proces otkrivanja svoje seksualne orjentacije).
U 2009. Godini, „Coming out“ je bio festival filma i forum kazališta dok su za 2010. godinu planovi malo drugačiji no da ne pokvarimo iznenađenje o tome ćemo drugom prilikom.

Translate to other languages...