Područja volontiranja

Pravna podrška i javno zagovaranje

Pravni tim Iskoraka traži volontere koji bi pomogli u organizaciji javno-zagovaračkih manifestacija i skupova. U sklopu oganizacije takvih skupova koji imaju za cilj upoznati javnost sa problemima seksualnih i rodnih manjina se mogu pojaviti sljedeći poslovi: dijeljenje letaka, slanje poziva i izjava medijima, radionica transparenata, redarenje ukoliko se radi o većem skupu te ostali logistički i administrativni poslovi u uredu Udruge Iskorak. Ukoliko ste socijalni radnik/ca i/ili pravni/ca ili student/ca prava možete volontirati u radu sa korisnicima koji su doživjeli neki oblik diskriminacije ili nasilja.

U slučaju rada sa korisnicima volonter potpisuje Ugovor o volontiranju sukladno odredbama Zakona o volonterstvu. Mjesto obavljanja rada je grad Zagreb ili po potrebi cijela Hrvatska ukoliko bude akcija javnog zagovaranja izvan Zagreba.

Prevencija HIV/AIDS-a

Program prevencije HIV/AIDS-a u MSM populaciji traži volontere za sljedeće aktivnosti: za dijeljenje kondoma, lubrikanata i edukativnih materijala. Tražimo osobe koji često borave u društvu muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcima. Mjesto obavljanja posla je cijela Hrvatska na lokacijama i okupljalištima MSM populacije. (Kratica „MSM“ označava muškarce koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima.)

Sljedeći program prevencije HIV-a originalno se zove ”Popular opinion leader method intervention” gdje popularne osobe u zajednici svojim primjerom odgovornog seksualnog ponašanja i svakodnevnim razgovorima sa svojim prijateljima o sigurnosm seksu mijenjaju trendove i prihvatljivo socijalno ponašanje u svojoj okolini. U ovom programu tražimo osobe koje imaju velike socijalne mreže i puno MSM prijatelja te koji su komunikativni i uvjerljivi u nastupu. Mjesto obavljanja volontiranja je grad Zagreb, odnosno lokacije na kojima se okuplja MSM populacija.

Istraživanje seksualnog ponašanja te istraživanje prevelencije HIV/AIDS-a u MSM populaciji važan su dio rada Udruge Iskorak. U istraživanje se možete uključiti na različite načine od rada na terenu (dijeljenje i sakupljanje upitnika) do ostalih logističih i administivnih poslova koji se tiču istraživanja. Mjesto obavljanja posla je grad Zagreb.

Psihološko, zdravstveno i pravno savjetovalište

Program psihološkog, zdravstvenog i pravnog savjetovališta za pripadnike i pripadnice seksualnih i rodnih manjina nudi mnogo prilika za volontiranje. Na ovom programu tražimo stručne osobe (psihologe, liječnike i pravnike) koji imaju afiniteta za rad sa osjetljivim društvenim skupinama. Volonterski rad se uglavnom bazira na rad sa klijentima savjetovališta. U slučaju rada sa korisnicima volonter potpisuje Ugovor o volontiranju sukladno odredbama Zakona o volonterstvu. Klijenti mogu kontaktirati i zatražiti savjet putem SOS linije, putem chata, putem e-maila.

Osim ovih usluga savjetovanja nudimo vršnjaško savjetovanje i individualno stručno savjetovanje. Provodimo i grupe podrške za LGBTIQ osobe te pri provedbi ovih aktivnsoti su nam potrebni volonteri ne samo za savjetodavni rad već i za neke logističke i administrativne poslove. Osim grupa podrške provodimo radionice za gej i biseksualne muškarce te radionice za poboljšanje kvalitete života osoba koje žive s HIV-om.

Osim savjetodavnog rada volontirati možete i pišući članke o specifičnim problemima LGBTIQ osoba koji će predstavljati bazu znanja koja će biti dostupna na portalu www.gay.hr. Mjesto obavljanja volontiranja može biti od doma bez obzira na prebivalište no ukoliko se radi o individualnom savjetovanju, grupama podrške ili radionicama onda je mjesto obavljanja volontiranja grad Zagreb.

Medijski projekti

Medijski projekt www.gay.hr je najveći i najutjecajniji LGBTIQ portal, sa više od 12.000 registriranih korisnika. Gay.hr magazin donosi najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta koji se tiću LGBTIQ aktivizma, umjetnosti, kulture i svakodnevnog života. Magazin između ostalog nudi recenzije LGBTIQ filmova, knjiga, kulturnih događanja i festivala. Dio portala obrađuje zdravlje i specifične probleme LGBTIQ osoba. Tražimo volontere koji imaju smisla za pisanje a istovremeno ih zanimaju gore navedene teme.

Također tražimo osobe za lektoriranje članaka te za eventualno prevođanje nekih tekstova sa engleskog jezika. Teme članaka zadaje glavni urednik portala no možete predložiti i neki svoj članak. Mjesto obavljanja volontiranja može biti od doma bez obzira na prebivalište, no volontiranje se može odnositi i na rad na terenu prilikom praćenja nekog LGBTIQ događanja.

www.aids.hr čini važan dio prevencije HIV/AIDS-a kao web prostor na kojem se mogu naći sve informacije vezano za spolno prenosive infekcije (SPI). Ovdje tražimo volontere koji imaju afiniteta prema pisanju nešto stručnijih članaka o HIV/AIDS-u, ponoljšanju kvalitete života osoba koje žive s HIV-om te naravno o drugim temama koje se tiću prevencije i liječenja od SPI. Mjesto obavljanja posla može biti od doma bez obzira na prebivalište.

Kulturno društvene aktivnosti

Kulturno društvene aktivnosti udruge Iskorak podrazumjevaju organizaciju ”Coming out festivala” te organizaciju mjesečnih filmskih projekcija i partija. Osim navedenih aktivnosti Udruga Iskorak na tjednoj bazi organizira likovnu sekciju, dramsku sekciju i probe Qlape – gej zbora. Navedene aktivnosti sastavni su dio proQreativa LGBTIQ kulturnog centra.

Tražimo volontere koji imaju afiniteta za kulturu i umjetnost ili jednostavno vole velika društva i upoznavanje novih ljudi. Ove aktivnosti zahtjevaju niz logističko- administrativnih poslova koje mogu obavljati volonteri. Samo neki od tih zadataka jesu: prijevod titlova filma, traženje zanimljivih filmova za filmske projekcije, izrada i lijepljenje plakata po gradu u svrhu oglašavanja nekog događanja, izrada letka ili plakata za neko događanje, predlaganje teme partija i organizacija istih, prijedlog pjesama i obrada pjesama za Qlapu itd. Mjesto obavljanja posla je grad Zagreb.

Lavina – aktivizam kroz volonterizam

Lavina (www.lavina.com.hr) je grupa ljudi koja zajedno radi različite aktivnosti u želji da promijeni Hrvatsku u gej friendly zemlju – mjesto tolerancije i ljubavi. Mnoge su se udruge uključile u rad za dobrobit LGBT pojedinaca, postavljeni su zakoni koji štite seksualne i rodne manjine. Situacija se polagano mijenja na bolje, ali mnoge stvari su ostale neriješene. Pojedinci žele učiniti nešto, ali ne znaju što, niti kako. Lavina popunjava prazninu i otvara mogućnost za “aktivizam” u svakodnevnom životu.

Što možete učiniti: priključivanje u Facebook grupe, slanje mail-ova, potpisivanje peticija, printanje i dijeljenje letaka (po gradu, sandučićima, ispod brisača…), flashmobovi, ulične i druge gerilske misije. Mjesto obavljanja poslova je cijela Hrvatska. Volontirati možete od doma bez obzira na prebivalište.

Translate to other languages...